Подвигът на миноносеца „Дръзки”

"Победата в Балканската война не би била толкова лесна, ако не беше подкрепена от българския и гръцкия флот, чиято основна цел е била спирането на доставките по море на военна сила, боеприпаси и продоволствия.Една от най-паметните битки на българския морски флот се случва именно тогава ̶ когато торпедоносецът „Дръзки” торпилира турския боен кораб „Хамидие”. "

Прочети повече

"Турският кораб е огромен, строен в британска корабостроителница с допълнително укрепване на устойчивостта. С размери от 112 м дължина и екипаж от 302 души, той е представлявал сам по себе си внушителна бойна сила.

На 7 ноември в щаба на флота се получава известие, че към Цариград се насочват бойни кораби. За да ги пресрещнат в морето и да спрат пътя им натам, излизат четирите торпедоносеца „Дръзки”, „Смели”, „Строги” и „Летящи”. Малко след полунощ край Варна е забелязан огромният кораб и малката българска флота се насочва към него и започва близък обстрел. Отсреща отвръщат с яростен огън, а „Смели” е повреден от избухнал наблизо снаряд. В подкрепа на бойния кораб се включват и турски контраминоносци. В суматохата на битката „Дръзки” напълно оправдава името си, приближавайки се на 50 ̶ 60 метра от „Хамидие”, откъдето произвежда един-единствен изстрел. Следва грандиозен взрив и корабът се сдобива с огромна пробойна на носа. „Дръзки” се разминава само с лек удар от шрапнел.

Турският флот по време на битката е разполагал с 54 оръдия и 13 тръби за торпеда, докато българският флот ̶ с общо 8 оръдия и 12 торпедни тръби. Въпреки сериозния превес в полза на противника, отличната бойна тактика, внезапното нападение под прикритието на нощта носят знаменателна победа на българския флот. Втора такава е битката при Балчик по време на Първата световна война.


Впечатлен от успеха на мисията, Фердинанд награждава началника на подвижната охрана, капитан II ранг Димитър Добрев, с орден „За храброст” ̶ III степен."