Джанюариъс Макгахан 

Събитията, случващи се в България в зората на комуникациите, получават някакъв отзвук в Европа, но това е само ехо и някак отдалече. Нарастващият брой новини, идващи от Балканите, провокират американския военен кореспондент Джанюариъс Макгахан заедно с генералния консул в Константинопол Юджийн Скайлър да пристигнат в България ̶ на 23 юли. Три седмици Макгахан документира и изпраща журналистически материали за „Дейли Нюз”, в които описва трагедиите и ужасяващите гледки от българските села три месеца след априлското клане. Репортажите му са разтърсващи и получават огромен отзвук във Великобритания.

Прочети повече

"„Трябва обаче да призная сега, че аз погрешно прецених обстоятелствата. Страхувам се, че не мога да бъда повече безпристрастен и сигурно не мога да бъда повече хладнокръвен. Има неща толкова ужасни, които окото отказва да гледа, за които разумът отказва да разсъждава”, пише Макгахан за видяното в Батак, Пещера и Пазарджик. Според него от 8000 души население в Батак оцеляват едва 2000, а според изчисленията му петдесет и осем села в България са били разрушени, пет манастира са изравнени със земята и общо петнадесет хиляди души ̶ изклани. Репортажите му предизвикват вълна от съпричастност във Великобритания, но правителството на Бенджамин Дизраели, тогавашния министър-председател, се опитва да омаловажи случващото се и заема страната на Османската империя. Въпреки това публикациите на Макгахан довеждат до свикването на „Посланическата конференция в Цариград”, според която султанът трябва да даде автономия на България.

На 24 април 1877 година Русия обявява война на Османската империя, а Вликобритания запазва неутралитет и не подкрепя турските войски. Макгахан става специален военен кореспондент на „Дейли Нюз” в щаба на руската армия и отразява в дописките си обсадата на Плевен, защитата на Шипченския проход и подписването на Санстефанския мирен договор. Малко преди да тръгне за Берлинската мирна конференция, умира от тиф, ненавършил 34 години. Костите му са преместени в родния му град в САЩ, където стои и подареният от България бюст, на който пише „Макгахан ̶ освободител на България”."