Даме Груев

Дамян (Даме) Груев е изтъкнат български революционер и основоположник, организатор и идеолог на българското националноосвободително движение в Македония и Одринско.

Прочети повече

"Още от ранните му години той се отличава с непримирим и неспокоен дух – първо е изключен от Българската гимназия в Солун заради участие в ученически бунт, след което напуска със скандал „Великата школа” в Белград, защото се противопоставя на натиска да приеме сръбска идентичност и накрая е изключен и от Висшето училище в София (днес Софийския университет) по подозрение в убийството на Христо Белчев. Заминава за Битоля, където се посвещава на революционната борба и също като Гоце Делчев под прикритието на учителската професия започва да подготвя населението за сблъсък с Османската империя.

През 1893 г. се мести в Солун, където по негова инициатива се поставят основите на ВМОРО, на която е избран за първи секретар и касиер. Основната ѝ цел е противодействие на сръбската пропаганда и отхвърляне на османската власт. Като деен член, Даме Груев е и основен организатор на Илинденско-Преображенското въстание, като дори и престоят му в Битолския затвор не прекратява работата му за движението.

След потушаването на въстанието остава в Македония, където до последно се бори с всичките си сили да задържи единството на организацията. В навечерието на Бъдни вечер 1906 г. Даме Груев, вероятно след предателство, е открит от османските власти и убит. Така ВМОРО губи своя лидер и се разцепва окончателно."